Hovedside Kontakt oss Logg inn Registrer nytt medlem  
Sider: [1]
  Skriv ut  
Skrevet av Emne: Victron GX-enheter. Trenger man dem egentlig til off-grid?  (Lest 2233 ganger)
Hyttesol
Veteran
****
Innlogget Innlogget

Kjønn: Mann
Bosted: Bergen
Innlegg: 337


Profesjonell amatør.


« på: Mars 25, 2021, 17:03:49 »

Jeg ser det er mange diskusjoner rundt forskjellige GX enheter her på forumet, og vet at det er mange her som har dem. Jeg har ikke noe slikt så vet verken hva de har av funksjoner eller om det er forskjeller på dem. Kun en multiplus og en MPPT ladekontroller som to uavhengige enheter.

Men utover det at det er kult å ha et grafisk grensesnitt over anlegget og tilgang til å overvåke og fjernstyre det, gir det oss med off-grid oppsett noen nyttige funksjoner som forbedrer ytelse og fleksibilitet på anlegget? Jeg tenker da for eksempel om den kan settes opp slik at multiplusen og ladekontrolleren kommuniserer, slik at ladekontrolleren "vet" hvor mye strøm multiplusen trekker, og dermed kan levere jevn DC strøm uten å hoppe mellom float/absorption/bulk uten å vite hvilken vei strømmen tar. Det ville gitt en reell teknisk oppgradering.

Jeg har forstått det slik at et bruksområde for multiplus er hvor den brukes on-grid, og settes til å lade batteriene mens strømmen er billig, og bruke batteristrøm når strømmen er dyr. På denne måten hjelper den på strømregningen og klimaet ved å glatte ut strømforbruket i strømnettet. Da må jo anlegget kunne kommunisere med omverdenen for å vite hva priser og prognosene er, og GX-enhetene er sikkert en helt nødvendig komponent der. Men dette hjelper jo ikke oss off-grid brukere. Det er jo også dette med at GX'en må ha nettilgang, som kan være litt kronglete på en off-grid hytte.

Hvis jeg trenger å la multiplusen gjøre noe "smart" basert på forskjellige betingelser, så har den jo noen inn- og utganger som kan ta imot signaler for å endre modus og funksjon via Assistants. Videre så gir jo ladekontrolleren en grei nok overvåking over tilstanden på batteriene (om så ikke like detaljert som en BMV koblet opp mot GX). For å få tilgang til den borte fra hjemmet, kunne jeg brukt en gammel mobiltelefon som fjernstyres hjemmefra via teamviewer eller lignende, og dermed koble til ladekontroller via bluetooth appen for å se batteristatus. Enten med eget SIM-kort eller via nettet som er der. Ladekontrolleren kan jo også gi en viss grad av outputs via "virtual relay" som kan jukses til for å indikere når solen er oppe.

Så hva bruker dere GX enhetene deres til? Har de en reell nytte, eller er de mer en "ekstra luksus" som er spennende å fikle med?
Loggført

Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm
Jgytterdal@gmail.com
Legende
*****
Utlogget Utlogget

Kjønn: Mann
Innlegg: 761« Svar #1 på: Mars 25, 2021, 20:31:23 »

For min del så er vel kanskje det viktigste dvcc.
Dette fordi den da i sammen med Rec BMS tar en aktiv I stedet for en passiv batterimonitor funksjon.

Den etablerer felles referanse for temperatur,  strømforbruk,
Samt ladespenning

Det andre viktige er at den muliggjør remote firmware upgrade.


Loggført

Victron Smartsolar 250/100 +150/35
Multiplus 24/5000/120/100
Hyundai DHY8500 diesel aggregat
6x350w + 3x270w
20kwt lithium 16p7s, Rec Q, Venus GX
Wallas 40CC, El stekeovn,
a++ kjøleskap,
ThomasR
Veteran
****
Innlogget Innlogget

Kjønn: Mann
Innlegg: 289« Svar #2 på: Mars 26, 2021, 13:48:52 »

Jeg har kun hatt min GX-enhet (Cerbo) i en knapp måned. Før det hadde jeg et Sikom GSM-rele jeg kunne sjekke batteriets spenning med, samt slå Multiplus AV/PÅ og aggregat AV/PÅ.

For min del er det først og fremst den vanvittig gode oversikten man får over anlegget, som er det nye. Man kan følge anleggets spenning, batteritilstand, forbruk, lading osv til en hver tid. Jeg kan f eks også enkelt se når ladepotensialet er høyere enn batteriets behov, og starte panelovn(er) hjemmefra for å utnytte solenergien maksimalt.

Deler også Ytterdals tanker om DVCC. Selv om jeg har en simplere BMS, så har det en nytteverdi for meg også at alle enheter bruker felles spennings- og temperaturmåling. Tidligere var det alltid et avvik mellom hva MPPT regulatoren rapporterte som spenning, og hva (den mer nøyaktige) BMV-monitoren rapporterte. Nå er det batterimonitorens målte spenning som styrer alt.

Jeg syns også det er nyttig å kunne endre innstillinger og oppdatere firmware hjemmefra. Det med innstillinger, blir jo enda enklere nå når den nye funksjonen med midlertidig spenningsbegrensning kommer (se annen tråd startet av Ytterdal).

Men selvfølgelig:
Man kan leve ganske godt uten GX også Blunker
Loggført

Hjemme: 4500Wp solcelleanlegg
Hytta:
- Cerbo GX m Touch
- 1200 Wp solcellepaneler
- Victron MPPT 100/50
- Victron Multiplus 24/3000/70-16
- Dometic Tec 29 aggregat
- 8,2kWt litium 8p7s LEV50
Hyttesol
Veteran
****
Innlogget Innlogget

Kjønn: Mann
Bosted: Bergen
Innlegg: 337


Profesjonell amatør.


« Svar #3 på: April 15, 2021, 16:14:30 »

Jeg ser litt på muligheter for å kunne fjernstyre enkelte funksjoner på hytten.
F.eks. starte dieselbrenner ved uventet frost. Jeg håper også å kunne ha kjøleskap i døgndrift, men ha mulighet til å overvåke hvordan det går med strømmen der.

Tenker jeg vil gå for noe intuitivt med et grensesnitt som er greit å sette opp, ikke programmere noe arduino/raspberry pi greier.

Minstekrav er at enheten må kunne signalisere Av-knapp og På-knapp på fjernkontrollen, og ha input som kan motta en bekreftelse på at brenneren faktisk går. Gjerne noe temperaturmåling for å kunne se faktisk temperatur på stedet. Må kunne få strøm via DC.

Jeg tenker da at kanskje en GX enhet kan være grei siden den også da vil kunne styre victronkomponentene direkte. Men de er vel gjerne ikke helt beregnet til så mye generell I/O via relékontakter og slikt? Eller finnes det andre billige alternativ ment for fjernstyring via wifi/kablet ethernet (om de så ikke kan integreres med victron)?
Loggført

Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm
Røilern
"Teknofreak"
Global Moderator
Legende
*****
Utlogget Utlogget

Kjønn: Mann
Bosted: Oslo
Innlegg: 1.625


WW


« Svar #4 på: April 15, 2021, 20:48:08 »

For meg er svaret på dette krystallklart. Victron GX enheter sammen med internettforbindelse gir den styringen og kontroll man ønske seg for en moderne hytte.

 
Loggført

Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E
Skillenes
Junior
**
Utlogget Utlogget

Kjønn: Mann
Innlegg: 61WWW
« Svar #5 på: April 16, 2021, 08:01:29 »

For meg er svaret på dette krystallklart. Victron GX enheter sammen med internettforbindelse gir den styringen og kontroll man ønske seg for en moderne hytte.

 
Må si meg enig med dette, men har min på gx programvare på raspberry pi og det fungerer utmerket. Har full kontroll med dette. Har Wallas/sikom sin fjernstyring for start av wallas samt brukt de 2 releene til å slå av og på 12 volt som router, kamera og netatmo værstasjon går på. Det andre releet er brukt til å starte og stoppe inverter. Da har jeg mulighet å gjøre hytta strømløs på tidlig vinter hvis solcelleladinga blir dårlig. I forkant av inverter og 12 v har jeg brukt victron batteriprotect for å stenge av strømmen hvis det skulle bli nødvendig, har lifepo4 pakke hvor bms`en stenger av pakken hvis spenninga blir for lav og da må den slåes på manuelt. Har også kjøpt noen sonoff wifi brytere på 12 og 230 volt på ebay for å teste litt. Disse fungerer også veldig bra.
Loggført

2x200 watt solcellepanel
2x275 watt solcellepanel
Victron smartsolar mppt 100/30
Victron smartsolar mppt 150/85
Inverter 1500 watt
Bmv 712
6 kwt lifepo4 celler 12v (AE)
Honda EU 20
Hyttesol
Veteran
****
Innlogget Innlogget

Kjønn: Mann
Bosted: Bergen
Innlegg: 337


Profesjonell amatør.


« Svar #6 på: Oktober 05, 2021, 19:36:02 »

Nå har høsten begynt å komme etter en fin og bekymringsfri sommer. Jeg går og tenker litt på hvordan det står til med batteriene når kjøleskapet fortsatt er i døgndrift.

Jeg eksperimenterte litt med Venus firmwaren på en raspberry pi her tidligere. Men ting var buggy, og firmwaren husker ikke innstillinger mellom restart. Sikkert noe som kan fikses, men siden jeg er over 30 år så "gidder jeg ikke" fikle med slikt lengre. Teamviewer eller annen fjernstyring av telefon var heller ikke så straight forward. Jeg tenker derfor å kanskje bare kjøpe en offisiell victron GX enhet og bli ferdig med det.

Men jeg kan ikke huske å ha sett så mange valgmuligheter for å legge til inputs, styre outputs og lignende, og hvor mye den kan automatisere basert på forskjellige kriterier. Det var vel mest bare en haug med menyer for å skru av eller på funksjoner. Er det greit med muligheter til dette, og enkelt å sette opp? Jeg forstår at GX enheten mest er ment til å styre det som har med victronsystemet å gjøre, og egentlig ikke er ment å være en "smarthjem"-løsning med ulike sensorer og slikt. Men hadde som nevnt tidligere i tråden håpet på å oppnå disse tingene:

- Mulighet for fjernstart/stopp av dieselvarmer med releutganger som "trykker" På-knapp og Av-knapp på en fjernkontroll.
- At den kan lese temperatur (om den tar temperatur fra multiplus eller MPPT kontroller er også ok)
- Kan sjekke spenning/ladestatus, eller gi tilgang til å lese av data fra MPPT kontrolleren.
- Skru på internettruteren på gitte intervaller for å spare strøm i mørketiden når hver watt teller. F.eks. kun de første 10 minuttene annenhver time når det ikke er lading fra panelene, slik at jeg kan logge på i det tidsrommet for å se status på ting.
- Ha litt muligheter til å gjøre ting automatisk basert på forskjellige kriterier, sensorer eller inputs til fremtidige utvidelser.

Eventuelt om det finnes en alternativ styringsenhet som er bedre og kan drives på 48V DC og bruker lite energi (1-2W), så kan det også vurderes. Men absolutt en fordel å ha victron når jeg først er i gang.
Loggført

Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm
ThomasR
Veteran
****
Innlogget Innlogget

Kjønn: Mann
Innlegg: 289« Svar #7 på: Oktober 05, 2021, 22:21:42 »

Cerbo GX har noe av dette, men ikke alt:

* Avlesning av temperatur
- Ingen problem. Jeg har en sensor i batteripakka og en inne i stua. Kan leses av i appen når som helst

* Avlesning av batterispenning, forbrukseffekt (watt), ladestrøm (watt og ampere), batteriprosent
- Ingen problem. Leses enkelt av i app

* Releer
- Finnes to potensialfrie releer. Det ene kan programmeres basert på diverse triggere som spenning, soc, høyt forbruk etc. Det andre kan KUN lukkes manuelt via appen remote eller display lokalt.

* Skru på ruter i gitte intervall
- Dette har ikke jeg oppdaget at det er noe mulighet for direkte

* Gjøre ting basert på kriterier
- Nja. Dette er relativt mangelfullt. Det er dette ene releet som kan åpnes/lukkes basert på litt kriterier da. Så her vil du nok savne noe av det du ser for deg. Hvis det hovedsaklig er inputs som spenning, SOC og slikt, så er det selvfølgelig mulig å bruke det programmerbare releet til å gi en input til et eller annet sekundært system der flere outputs kan programmeres. OS har en slik løsning. Men da har du jo fort litt flere duppedingser som trekker noen watt da...
Loggført

Hjemme: 4500Wp solcelleanlegg
Hytta:
- Cerbo GX m Touch
- 1200 Wp solcellepaneler
- Victron MPPT 100/50
- Victron Multiplus 24/3000/70-16
- Dometic Tec 29 aggregat
- 8,2kWt litium 8p7s LEV50
etsvends
Veteran
****
Utlogget Utlogget

Kjønn: Mann
Innlegg: 283« Svar #8 på: Oktober 06, 2021, 13:02:20 »

Cerbo GX har noe av dette, men ikke alt:* Skru på ruter i gitte intervall
- Dette har ikke jeg oppdaget at det er noe mulighet for direkteJeg vet om at flere har brukt DC releer med timer til å koble inn ruter si 2 ganger om dagen i 30 min for å laste opp data fra GX. Finnes på det store kinesiske nettmarkedet
Loggført

2x350ah AGM
355w panel
Victron smart solar mppt 100/50
Bmv-712
Victron multiplus 12/2000-80
Briggs & stratton 1,7kw aggregat
Hyttesol
Veteran
****
Innlogget Innlogget

Kjønn: Mann
Bosted: Bergen
Innlegg: 337


Profesjonell amatør.


« Svar #9 på: I går kl. 20:19:01 »

.........
Så her vil du nok savne noe av det du ser for deg. Hvis det hovedsaklig er inputs som spenning, SOC og slikt, så er det selvfølgelig mulig å bruke det programmerbare releet til å gi en input til et eller annet sekundært system der flere outputs kan programmeres. OS har en slik løsning. Men da har du jo fort litt flere duppedingser som trekker noen watt da...

Det kan se ut som at dette kanskje blir løsningen, men med mulighet for å skru det sekundære systemet helt av så det ikke trekker strøm. Mulig jeg lander på en CCGX hvor releutgangen brukes til å skru av og på en annen form for smarthjemløsning eller lignende. Da vil det ikke bruke strøm når det er skrudd av, men kan likevel skrues på for å sjekke og gjøre det som må gjøres. Det vil ikke hjelpe meg med ruteren, siden jeg vil trenge at den er på for å sende kommandoer. Men 7W trekk for ruter + CCGX bør gå greit.
Loggført

Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm
Sider: [1]
  Skriv ut  
 
Gå til:  

Velkommen, Gjest. Vennligst logg inn eller registrer deg.
Har du ikke mottatt e-post for aktivering ?
Oktober 27, 2021, 21:29:46

Logg inn med brukernavn, passord og innloggingstid
Siste innlegg
Detaljert prosjektplan or selvbygger? CLL
Nyhet for de som har litiumbatteri og Victron Venus/Color ThomasR
Hvordan få førerkort online ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
Hvordan kjøpe et førerkort ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
Hvordan få et ID-kort på nettet ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
Hvordan få et ID-kort på nettet ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
Hvordan få et ID-kort på nettet ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
Hvordan kjøpe et førerkort ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
Hvordan få førerkort online ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
How to get a driving license online ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
How to buy a driver’s license ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
How to get an ID card online ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
How to buy a driver’s license ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
How to get an ID card online ((docconsultancy99@gmail.com)) motivator
BUY 100% UNDETECTABLE COUNTERFEIT MONEY EUROS, POUNDS, DOLLARS motivator
Buy undetectable counterfeit money online SAR, US DOLLARS, PESOS, EUROS, POUNDS motivator
BUY 100% UNDETECTABLE COUNTERFEIT MONEY EUROS, POUNDS, DOLLARS motivator
Buy super high-quality fake money online (Hoodmarket@protonmail.com) motivator
Victron GX-enheter. Trenger man dem egentlig til off-grid? Hyttesol
Diesel-aggregat: Noe for hyttefolk ? fossfor@hotmail.com
Diesel-aggregat: Noe for hyttefolk ? bamsefar1
Gammel regulator og lader, men nytt Li batteri Cornelius
Victron Color Control GX selges Hyttesol
Blåse rør med trykkluft Slyboy
CCGX til CerboGX Ygnastølen
Batterispenning i "vintermodus" - valgets kval StefanPal
Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold? Hyttesol
Bidda: Hytteblogg -langsiktig prosjekt Bidda
Concorde batteri tilkobling HEL
Hvordan oppfører et kombikjøleskap seg i lav romtemperatur? Hyttesol
Solcellepanel, råd StefanPal
Plutselig lader multiplusen nesten ikke fra aggregatet..? eisvin
"Smarthus" løsning for hytte - tips ønskes ThomasR
Fjerne snø fra solceller på garasjetaket fanten
Flytte hytta 1 meter etter godkjent byggesøknad hytte_bygger
Mitt Solcellesystem - har mange spørsmål og ønsker svar :) Hyttesol
Dometic Tec29 aggregat - feil bstein
Utstyr til fjellfjerning ønskes kjøpt aalesund87
Hvordan fjerne maling fra tømmervegg? Sæters
Hjelp, innstillinger Multipluss Mr.Tore
Dimensjonering av 12V anlegg for weekenbruk HEL
Autonom drift Honda eu 30is m trådløs fjernstart Tstens
spenning mellom jord og fase ThomasR
Batteribank vs forbruk Amorine
Koble ut oljevakt på aggregat Sæters
Sikring 2x10mm2 kabel Nordielanger
Prislister fra forskjellige hytte leverandører vania_yurkevitch@yahoo.fr
Viser ingen strøm fra aggregat ivarw
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines
TinyPortal v0.9.8 © Bloc