www.ByggeHytte.no

Diskusjonsforum => Elektro & Belysning => Emne startet av: Hyttesol på Oktober 22, 2020, 19:27:44Tittel: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolOktober 22, 2020, 19:27:44
Solenergi er jo kjempeflott når solen skinner. Men så har man de skikkelig gråe triste dagene hvor det er dagslys men ingen direkte sol. Netter med måneskinn, vintertid med lav sol som ligger bak fjellene osv.

Jeg har montert amperemetere på solcellepanelene mine. I direkte sollys på en skyfri dag får jeg noe slikt som 3A fra hvert panel. Kommer det litt skyer over, ligger det gjerne på rundt 1A. På en overskyet dag der man ikke kan se solen gjennom skylaget kanskje et sted på rundt 0.4-0.7A. På nattestid får jeg ingenting (men analoge amperemetre er jo vanskelige å lese helt nøyaktig)

Jeg har 36-cellers poly-paneler på 60W.

For dere som har litt større paneler (gjerne over 1kW) og med ladekontroller som viser effektmåling litt bedre og gjerne historikk, hvor mange watt-timer tenker dere at dere er mer eller mindre "garantert" å få på de aller dårligste dagene? Og for de som har hytte litt nede i en dal der det er dårlig med direkte sollys på vinterstid, hvordan blir ladingen med indirekte sollys?

Skriv gjerne total størrelse på panelene og om det er mono/poly-celler. Det sies at mono-paneler gir bedre ytelse under dårlige lysforhold, men om dette stemmer og om det har noe praktisk betydning vet jeg ikke.

Jeg vurderer å skaffe noen større panel siden panel er blitt mye billigere enn de var for bare 2-3 år siden, og jeg nå setter opp ny batteribank og ny inverter. 240W er litt i det minste laget, og batteriene blir gjerne sittende lenge uten å toppes opp hvis jeg reiser derfra og det kommer 2 solide uker med regnvær etterpå.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: Jgytterdal@gmail.comOktober 23, 2020, 06:33:43
Det er dessverre ikke mye hvis det er regn og overskyet på denne tiden av året. Men det glimter til, og hvis det er litt sol så er det fortsatt bra lading.
Jeg har 2880w med paneler, og som du ser på grafene varierer det voldsomt


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: SeSeOktober 23, 2020, 08:57:10
På vår hytte er vi inne i 'den dårlige perioden' m.h.t. produksjon av strøm til batterier.  Har ca 1kW på fire paneler ( litt mer)

Det er såvidt det går i pluss ved 'sovende' hytte

Angående paneltype;  Victron holder på med en test, https://www.victronenergy.com/  link på toppen av siden Field test.
Jeg tror plassering og solforhold er viktigere enn paneltype mono eller poly. Og innstallert mengde er viktig da...


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: RøilernOktober 23, 2020, 21:57:41
På mørke overskyede dager  kan du forvente tilnærmet null. Indirekte sollys tror jeg man nesten kan se bort fra, med unntak av påsken hvor snøen kan reflektere endel lys.Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolNovember 01, 2020, 16:30:31
Takker for svar.

Nå har jeg endt opp med å investere mye mer i dette prosjektet enn jeg først hadde tenkt, og har kjøpt en Victron SmartSolar MPPT 150/35, og venter på 6 nye 300W monopanel. Håpet mitt her er at dette skal være nok panel til å ta vare på batteriene også gjennom perioder med mye overskyet vær og i de mørkeste månedene. Og at hvis solen glimter til et lite øyeblikk mellom skylagene så får den toppet bra opp.

Nå har vi hatt skikkelig skikkelig dårlig ruskevær det siste døgnet, med tykke mørkegrå skyer, storm og flomvarsel på vestkysten. Sikkert noe av de dårligste forholdene vi vil se. MPPTen har i.l.a. dagen idag (og litt i gårkveld) ladet 30Wh fra de tilsammen 240W med paneler jeg har idag. Appen viste alt fra mellom 0W - 12W. Og selv om dette er veldig dårlig, så ville det jo utgjort 1680Wh i uken med de nye panelene. Kanskje det nye oppsettet vil fungere bedre i dårlig lys siden det er monopaneler og vil kjøre med høyere spenning (120V) enn jeg har idag (72V).

Jeg forventer uansett ikke lange sammenhengende perioder med like dårlig vær som idag.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: Jgytterdal@gmail.comNovember 01, 2020, 17:58:32
Hei gratulerer med nytt opplegg.
Regner med at du kjører 48v Batteri bank?

Tenkte bare på at  mppt smartsolar150/35 laderen
er dimensjonert for kun 1000w paneler i 24v modus


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolNovember 01, 2020, 19:08:41
Takker for det!. Det skal bli spennende å se hvordan det yter. Jeg gikk for 48V opplegg siden det er billigere og enklere mtp kabeldimensjoner, kontroller og inverter. Så regulatoren er akkurat stor nok til å utnytte panelene fullt ut.

Nå må jeg bare finne en god festeanordning for panelene og finne ut hvordan jeg kan få montert de.. Jeg har ikke kjøpt noe festemateriell. Taket er av bølgeblikk og ganske bratt, så det kan bli en liten utfordring å få montert panelene siden taket sikkert egentlig ikke helt tåler at man står på det og man må se hvor man trakker. Må nok ha en sele å jobbe i som er beregnet på at man kan henge i med vekten mens man jobber. Jeg har heldigvis en taktekker på laget som kanskje kan bistå litt med dette.

Har mest lyst til å legge de direkte på taket uten skinner som bygger de mer opp i bakkant (de får jo lufting gjennom rillene bak uansett. Har vurdert enten å få noen 90-graders braketter som skrus i siden på panelene og deretter ned i taket. Eventuelt å bore et hull fra innsiden, stikke en bolt ut, tette med rikelig med hubbabubba, og deretter feste panelene med noe som trekkes til med mutter fra utsiden.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolNovember 03, 2020, 14:19:33
Er det noen som har litt erfaring med forskjellige nettsider som kan brukes for å regne ut forventet strømproduksjon ut fra beliggenhet på kart, vinkel på panel, gjennom året osv? Gjerne noe som tar litt hensyn til været vårt her på berget.

Jeg vet ikke om det finnes værdata som viser målt innstrålt effekt fra solen tilbake i tid.

Jeg husker også at jeg hadde en nettside hvor man kunne hente data fra solcelleanlegg som var online fra et kart. Det hadde vært greit å få litt faktiske data på det.

Taket det skal monteres på vender ganske greit mot sør, men er litt sørøst. Er litt usikker på vinkel på taket, da må jeg nesten finne et bilde, og gradskive for å måle.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: Jgytterdal@gmail.comNovember 03, 2020, 18:25:38
Det finnes sikkert flere men disse linkene gir en pekepinn:
https://globalsolaratlas.info/download/norway


https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.solarpowereurope.org/solar-live-map/&ved=2ahUKEwiCoJyQ8ubsAhWO-ioKHTmNCMMQFjAKegQIARAB&usg=AOvVaw06ZGA5HnRN45NH40WdaOxd


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: MoenNovember 04, 2020, 12:54:05
Fant dette i et tidligere innlegg,tror det er oppe å går enda.

Universitetet i Tromsø har en linkhttp://weather.cs.uit.no/cgi-bin/wtstat?type=day som viser solforhold i Tromsø kontinuerlig side i 1993. Den gir nyttig info om hvor mye effekt du kan forvente fra et solpanel. Om du sjekker en tilfeldig dag med skyer faller effekten dramatisk. Vet ikke om det finnes noe lignende for andre steder.
For dagen i dag, med "flott solskinn" i flere timer, og et 250w solpanel ville fangsten vært 10-12 watt på det høyeste...


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolNovember 05, 2020, 00:15:18
Jeg takker for det, skal ta en titt på de.

Jeg tok en tur og sjekket historikken på regulatoren idag, med 4x60W polypanel og med uværet som har vært. Jeg er litt usikker på om ladekontrolleren vet hva klokken er, og om riktig data havner på riktig dag siden den ble startet midt på søndagen

(Søndag: 30Wh, 17W maks) - ikke regnet med pga. det bare var en halv dag i drift her

Mandag: 40Wh, (96W maks)
Tirsdag: 60Wh, (50W maks)
Onsdag: 40Wh, (15W maks) (mulig torsdags morgensol vil telle videre her)

Ikke akkurat veldig mye å skryte av, men det viktige er at det er mer enn 0Wh/dag, og at det også er litt lading på de dårligste dagene der solen ikke har kommet frem i det heletatt. Omregnet til de nye panelene som er på vei, ville det blitt omtrent 2.45kWh/uke. Kanskje også litt mer siden det nye oppsettet har høyere spenning, og om man skal tro myten om at monopanel er litt bedre i dårlig lys.

Jeg vil nok fortsatt gå litt i underskudd her når det er skikkelig surt, og må nok krysse fingrene for at det av og til glimter til med litt sollys innimellom.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: YgnastølenNovember 05, 2020, 08:01:24
Hei

Leser dette, og om jeg går inn i min historikk viser ikke det stort heller, men det er jo pga at batteri banken er SOC 100%.
Derimot når jeg drar fra hytta og den er ca SOC 80%, viser lading noe helt annet selvfølgelig.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: StefanPalNovember 05, 2020, 09:18:39
Jeg fikk i januar i år ladet 8kwh med 1500W solcellepaneler i Bergen.
Nå var januar 2020 en meget dårlig måned med hensyn til sol.
Men det gir 258Wh/dag i snitt og 0,17Wh per døgn per installert W.
(Batteribanken ble ikke fulladet før ut i februar...)

Så for deg ville det da bli 2,1kwh på breddegrad til Bergen, lenger nord så ville det bli mindre...


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: RøilernNovember 05, 2020, 18:25:09
Jeg må innrømme at jeg liker den nye VRM portalenTittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: YgnastølenNovember 05, 2020, 23:14:29
Jeg må innrømme at jeg liker den nye VRM portalenSer den, må innrømme jeg ser frem til å komme ditt selv..... Over vinteren så er jeg der ;D


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolNovember 06, 2020, 00:19:01
Jeg vil nok gå en del i underskudd i de dårlige periodene da, og batteribanken vil være ganske knapp til en helgetur dersom det ikke kommer noe sol.
Jeg har vel havnet på noe slikt som 4kWh/døgn på energibudsjettet mitt. Hvorav 2kWh er forbruket som er enkelt nok å beregne, og de andre 2kWh er en gaminglaptop (med 170W lader) som er på mer eller mindre i 24t og som jeg ikke aner snittforbruk på. Clas ohlson effektmeteret mitt har tatt kveld, så jeg har ikke fått målt faktisk forbruk. Jeg ser det vil være enormt mye strøm å spare på å skru den av når den ikke er i bruk, og å ikke sove fra den om natten.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: jkirkeboNovember 06, 2020, 13:17:31
Jeg vil nok gå en del i underskudd i de dårlige periodene da, og batteribanken vil være ganske knapp til en helgetur dersom det ikke kommer noe sol.
Jeg har vel havnet på noe slikt som 4kWh/døgn på energibudsjettet mitt. Hvorav 2kWh er forbruket som er enkelt nok å beregne, og de andre 2kWh er en gaminglaptop (med 170W lader) som er på mer eller mindre i 24t og som jeg ikke aner snittforbruk på. Clas ohlson effektmeteret mitt har tatt kveld, så jeg har ikke fått målt faktisk forbruk. Jeg ser det vil være enormt mye strøm å spare på å skru den av når den ikke er i bruk, og å ikke sove fra den om natten.

Oj, litt forskjell på bærbare ja ;) Den laptopen må da ha en gigantisk lader? Jeg lader innimellom min med en powerbank som kan gi 18W over USB-C, den klarer da å lade laptopen sakte selv om den er i bruk. Forbruk er mao. under 15W, og den medfølgende laderen er på 45W. Jeg ante ikke at det fantes maskiner som kunne bruke opptil 170W...


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolNovember 07, 2020, 19:01:32
Vanlige laptoper pleier å ha ganske strømgjerrige grafikkchiper (f.eks. Intel) og hele laptopen bruker ikke mer enn kanskje 20-40W i snitt. De som er laget for spill har en ekstra grafikkchip i tillegg (fra f.eks. Nvidia) som sikkert kan bruke i størrelsesorden 100W under belastning alene (i tillegg til CPU og annet).
Laptopen skal vanligvis bytte sømløst mellom å bruke Nvidia chipen og Intel chipen alt etter hvilken type bruk det er, når bildet vises via laptopens egen skjerm.

Problemet er at når man kobler i HDMI-kabel for å vise på TV, så blir alt kjørt på Nvidia chipen, både det som er tunge spill og lett skrivebordsbruk. Nvidia chipen har et mye høyere tomgangsforbruk enn Intel chipen. Så hvis man sovner fra PCen koblet til TV slik så sluker den en del strøm.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolNovember 07, 2020, 19:03:59
Det ble kjedelig uttelling på ladingen idag. Jeg har fått inn de 6 panelene og bare stilt de løst opp etter en vegg. Koblet 3 og 3 i serie, og parallellkoblet de to rekkene. Men ble bare 80Wh lading. Det har vært skikkelig grått og tåke, så ikke helt uventet.
Imorgen er det meldt sol og delvis skyet så da kan det være det blir en litt mer spennende dag  ;D


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: etsvendsNovember 07, 2020, 21:21:30
I Går var det generelt fint vær men stadig et lite skydekke til og fra der sola var, altså ikke håpløst dårlige forhold som tåke og regn. Fikk 150wh på 355w panel.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolNovember 08, 2020, 20:37:11
Det ble en litt gøyere dag her også. Fikk 480Wh totalt, og topp effekt på 555W. Da var det ganske overskyet, men et par ganger der solen skimtet til litt mellom skylagene. Nå er det meldt en litt bedre uke. Håper å kunne returnere og se at batteribanken er fulladet.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: FjellgeitaNovember 11, 2020, 21:22:15
Ikke spesielt mye lading om dagen, går akkurat i pluss. Ca 2200W med monopaneler flatt på vegg, har litt effekt å hente på litt trefelling ser jeg 😬


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolNovember 11, 2020, 22:44:57
Det ser jo relativt jevnt ut det der. Omtrent hvor i landet og under hvilket vær er dette?
Jeg har ikke fått sett hva som er generert denne uken (reiser sikkert inn og sjekker igjen til helgen) men jeg har pleid å få litt mer sprikende resultater enn det der. Her har det vært sammenhengende regn og uvær lenge, men en og annen dag innimellom hvor solen har tittet frem.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: FjellgeitaNovember 12, 2020, 07:45:56
Hei, dette er i Hallingdal.. har vært delvis skyet oppholdsvær som det heter seg de siste dagene. På peak dagene siste helg då var det tilnærmet skyfritt, men mister som sagt en del pga 5-6 strategisk ukurante trær.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: johnlovasNovember 12, 2020, 16:30:55
Forbruket er jo ikke all verdens, men vi er der oppe nesten hver helg. Det produseres så batteriene er fulladet iallefall.
Dette er i Valdres.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: FjellgeitaNovember 12, 2020, 23:30:44
Ser ut som du får litt mer futt i ladingen, vi befinner oss jo relativt nær hverandre i geografien her..  supplerte kun 1 runde med aggregat i fjor vinter når banken nådde 35%. Den gikk da kun med 4g router og sikom. Kjørte wallas 14 døgn iløpet av perioden ca på de kaldeste periodene for å «beskytte» batteriene.

Jeg føler i alle fall å ha truffet greit på batterikapasitet, og en av fordelene med lithium er at det fint tåler å slippes ned i soc i lengre tid.Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolNovember 14, 2020, 13:24:12
Sjekket nå, og på mandagen som var hadde jeg fått 1.6kWh med lading, og 1077W maks. Da har jeg satt begrensning på 20A i ladekontrolleren pga tverrsnitt (2.5mm2) på kabelen jeg bruker midlertidig, så det er nok den begrensningen den har truffet. Litt kjipt å ikke få sett reell maks ladeeffekt da :D

Ellers grå dager på 260Wh, 60Wh, 140Wh, 230Wh, og sålangt idag 150Wh.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: RøilernNovember 15, 2020, 10:58:47
Som alltid puslete med lading når høsten setter inn. Selv synes jeg været har vært skikkelig dårlig den siste måneden her på ØStlandet.

For moro skyld har jeg sammenlignet de siste 30 dagene med februar og mars.
Det er kanskje ikke så galt?Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: YgnastølenNovember 15, 2020, 13:54:46
For moro skyld har jeg sammenlignet de siste 30 dagene med februar og mars.
Det er kanskje ikke så galt?
Synes heller ikke dette så så galt ut, sett i forhold til været vi har og har hatt


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: ivarwApril 03, 2021, 23:29:29
De absolutte verdiene i kWt i diagrammet er irrelevante.

Jeg brukte hytta en uke + i januar og i februar. Lengre tid med hyttekontor i mars.
Røde søyler representere forbruk (NB. har alt annet enn lys, vannpumpe i brønn og internt, samt ladning/drift av elektronikk + tv på gass/ved/petroleums-kilder).

Se på totalt forbruk (røde søyler) og ladning via PV (gule søyler), pr. mnd. og i forhold til hverandre, og på tvers av månedene. Mellom medio november til ultimo januar er sola over horisonten noen få timer per dag. Den ligger så lavt at du knapt har utslag på laderegulatoren (på de krystallklare dagene). Veldig løst anslag: ligger nok på mellom 5 og 10 prosent av maks dagsproduksjon i denne perioden. Og det er på de beste dagene. De fleste dagene i de mørkeste månedene er det gråvær og da er produksjonen null.

Ikke meningen å gjøre det politisk, men elbil på solceller om vinteren er ikke bærekraftig.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: RøilernApril 04, 2021, 08:07:39
Ikke meningen å gjøre det politisk, men elbil på solceller om vinteren er ikke bærekraftig.

Enig

Avhengig av hvor du befinner deg så er det iallefall deler av vintersesongen hvor bilen må lade hytta og ikke omvendt.

Hos meg så er dette typisk perioden November - 1/2Mars

Denne uken derimot har jeg gjort begge deler. Tappet ned batteriet ved et uhell rett før påske (ny varmovn som ble stående på utenfor min Smarthytte logikk). Ladet opp batteriene fra bilen når vi kom opp. Bilen gav fra seg ca 10Kwh, nå har den imidlertid fått igjen med renters rente ca 15Kwh.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: HyttesolApril 05, 2021, 23:51:24
Nå i påsken brukte jeg hytten helgen før påskeuken, jobbet mandag-onsdag, og returnerte da onsdag ettermiddag og ble værende til mandag kveld.
På søndag kveld måtte jeg krype til korset og kjøre rundt 3 timer aggregat. Da var batterispenningen nede på 44V. Da var det skikkelig surt ute, og jeg tror det ble totalt 400Wh produksjon fra 1800W paneler den dagen. De andre dagene var det ganske ok med sol. Litt vekslende mellom skyer og klar himmel med noe slikt som 3kWh produksjon i snitt per dag. Har også eksperimentert litt med oppvaskmaskin og kjørt 3 fulle program, samt brukt elektrisk ministekeovn litt hyppig, så dette har tatt sitt med strøm også.

Ville nok kommet meg gjennom påsken uten aggregat om ikke de hvitevarene hadde blitt brukt, evt hvis jeg hadde hentet strøm fra "gamle batteribanken". Men har 8 ekstra brukte 12V/86Ah batterier som jeg tenker å sette inn i hovedbatteribanken. Er bare litt usikker på hvordan jeg skal løse det praktisk med koblingene uten at det blir et rotete sammensurium av ledninger.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: Jgytterdal@gmail.comApril 06, 2021, 08:54:31
Har hatt bra lading den siste tiden , og har heldigvis sluppet å kjøre aggregatet.


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: ThomasRApril 06, 2021, 09:11:27
@Jgytterdal:

Jeg ser at du også får et STORT avvik mellom "Production" og "Consuption"... Samme hos meg...

Litt synd ikke det er noe måte å fange opp Multiplus' egetforbruk. Forsøkte med "Has DC load", men det hjalp egentlig ikke...

Ser jo det samme hvis man er inne og ser på momentan produksjon og forbruk. Til en hver tid om lag 30-35W forbruk som ikke registreres. (Differanse mellom rapportert AC-load og faktisk forbruk målt med BMV)


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: Jgytterdal@gmail.comApril 06, 2021, 09:33:09
Avviket vil jo også til en hvis grad representere oppladet og akkumulert energi i batteriene.
Hvis man gikk inn i måle perioden med et visst underskudd, også har man i løpet av perioden oppnådd 100% vil jo nødvendigvis tilført energi være resultat av forbruk + underskudd


Tittel: Sv: Hvor mye solcellelading får dere under dårlige lysforhold?
Skrevet av: ThomasRApril 06, 2021, 10:04:02
Avviket vil jo også til en hvis grad representere oppladet og akkumulert energi i batteriene.
Hvis man gikk inn i måle perioden med et visst underskudd, også har man i løpet av perioden oppnådd 100% vil jo nødvendigvis tilført energi være resultat av forbruk + underskudd

Helt klart, enig i det!
- Men det endrer ikke det faktum at egenforbruket til inverter ikke fanges opp. Og i perioder hvor man ikke er på hytta, er det jo fort det som utgjør største døgnforbruket. Så avviket skyldes ikke bare batteriopplading.

(Nå er vi vel forresten i ferd med å forlate trådens tema, så akkurat denne diskusjonen hører kanskje mer hjemme i en annen tråd ;D)