www.ByggeHytte.no

Diskusjonsforum => Elektro & Belysning => Emne startet av: Hyttesol på August 05, 2020, 10:48:13Tittel: Når er et solcelleanlegg å regne som fast installasjon mtp maks 200VA / 48V?
Skrevet av: HyttesolAugust 05, 2020, 10:48:13
Forhandlere av solcellepaneler skriver på sidene sine at produkter må installeres av registrert installasjonsvirksomhet hvis de skal inngå i et anlegg som er mer enn 48V eller 200VA.

Når er ting å regne som fast installasjon? Og er det total spenning/effekt på panelene som gjelder, fra det øyeblikket man skrur et panel på over 200W (VA) fast med minst én skrue, og man lar det stå uten tilsyn at reglene gjelder? Tråder jeg finner om dette ser vanligvis ut til å omtale "grid tie"-systemer som produserer strøm tilbake til strømnettet, eller der anlegget skal forsyne en hel bolig/hytte hvor det er et fullskala elektrisk anlegg med sikringskap, faste stikkontakter i alle rom osv.

Men gjelder dette også for relativt primitive hobbyinstallasjoner på en hytte der man har et solcellepanel på over 200VA (W), et par batterier, en ladekontroller og en billig "clas ohlson inverter" som brukes til å forsyne et par ting som kjøleskap, PC, TV, mobilladere m.m., i hovedsak med en skjøtepadde fra inverteren? Og hvor det ikke er noe fast elektrisk anlegg i så måte.


Tittel: Sv: Når er et solcelleanlegg å regne som fast installasjon mtp maks 200VA / 48V?
Skrevet av: YgnastølenAugust 05, 2020, 13:57:41
Hei

På denne tråden snakker de "lærde" her på forumet om dette;

www.ByggeHytte.no > Diskusjonsforum > Elektro & Belysning > Emne: 230v Solstrømsanlegg og samsvarserklæring

Den ligger i oversikten til høyre under "siste innlegg"