www.ByggeHytte.no

Diskusjonsforum => Energi & Varme => Emne startet av: Røilern på Februar 10, 2020, 21:18:46



Tittel: Ovn med futt
Skrevet av: RøilernFebruar 10, 2020, 21:18:46
Vi har en Jøtul 4 som vi har stor glede av. Det er særlig den voldsomme effekten vi liker.

Vi har sett etter en mulig erstatningsovn , men finner ikke noe som gir i nærheten av like mye effekt, og som tåler å brenne hva som helst.

Har dere noen tips?



 





 


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: YgnastølenFebruar 11, 2020, 06:27:46
Hei,

-jeg har desverre ingen tips, men har også en Jøtul 4 og håper det kommer noen tips fra "folket":-)


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: JutulhaugenFebruar 11, 2020, 07:16:25
....og som tåler å brenne hva som helst.

Her møter du nok en stor utfordring med moderne rentbrennende ovner, gjerne utstyrt med glassdør. Hiver du hva som helst inni så blir glasset etterhvert stygt eller rett og slett ødelagt av forurensning som fester seg på innsiden.
Antar du er ute etter en ny ovn og da er det jo kun rentbrennende å få tak i.

Jeg har en gammel vedfyrt komfyr, og den spiser heldigvis alt man legger i ;D. Utfordringen er lite brennkammer. Ellers fyrer jeg kun med tørr ved i mine to andre rentbrennende, hhv peis og peisovn.

Det nærmeste jeg kan tenke meg, og som jeg tror spiser det meste, må være en ny Jøtul 118, men det blir jo en litt annen type ovn.
Evt en ny type vedfyrt komfyr, disse er unntatt utslippskravene og vil trolig være noe mindre kresne. Finnes kanskje også uten glass, men direkte billige er de ikke.


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: haskibrFebruar 11, 2020, 09:52:33
Ovn med tilsvarende "futt" som Jøtul type 4 tror jeg ikke finnes.
Ikke mange ovner som er like magisk til å få masse ved til å forsvinne på kort tid heller  ;D

Mener Dovre Bold har samme byggemål som Jøtul type 4 og passer rett inn.

Selv har jeg akkurat bestilt Dovre 40 CB, mest pga kokeplatene. Har generelt inntrykk av at støpejernsovner er de som gjør jobben best på hytta. Kan fyres hardt ved ankomst osv.  men designet er det vel ikke alle som er like imponert over.
Har hått advarsel om at Jøtul type 4 (og type 1) er kjent som "pipedødare". Man må være forberedt på at det kan bli ekstra arbeid ved uttak av nytt hull til røykrør om du har leca pipe da innerrøret kan oppføre seg som sprø kjeks når en begynner å jobbe med det.


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: RøilernFebruar 14, 2020, 21:33:26
Jeg orker ikke pynteglass ovn som ikke tåler å fyres hardt i - Vi får nok holde liv i 4'ern en 10-20 år til.

Kanskje bytte den ut med en pent brukt fra Finn.no


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: TottoaFebruar 16, 2020, 10:56:15
Jøtul nr 4 var ovn nr to på hytta til mine foreldre da jeg var barn. Den ble installert etter at Trolla Bruk ovn 811 var utbrent og måtte avløses. De er ganske like av utseende, så det kan være et alternativ for deg. Regner ikke med at noen av disse er i produksjon lengre, men en å annen finnes det sikkert der ute et sted.

Både Trolla 811 og Jøtul #4 er senere sted til hvile pga alderdom og svakhetstegn.
Nå hadde ikke vi for vane å fyre med særlig annet enn ved, mest furu og gran av russisk opprinnelse (sovjetisk). Hytta som befinner seg på kysten av Øst-Finnmark, og i fjæra der var det tidligere tilnærmet ubegrenset tilgang til russisk drivtømmer. Bakdelen med tømmer som har ligget i sjø er saltimpregnering, selv ikke gjentatte tørkinger og skyllinger klarer å fjerne saltet. Dermed reduseres levetiden på ovnene til 15-20 år før de er opprustet og må skiftes.

Til opplysning så er nyeste generasjon av ovn i hytta en rentbrennende sveiset stålplate ovn med vindu. Husker ikke merke, men den varmer den gamle hytta opp mye raskere enn de gamle ovnene og vedforbruket er betraktelig redusert.

Om vinduet soter - fyr hardere og bedre, så brenner det reint!


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: HodFebruar 17, 2020, 22:12:45
Fikk en https://www.jotul.no/produkter/vedovner/jotul-f-118 (https://www.jotul.no/produkter/vedovner/jotul-f-118)i bryllupsgave etter vi reiv ned en elendig gammel peisovn. Tar lang ved, brenner hele natta og varmer masse vann. 


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: SætersFebruar 21, 2020, 14:05:23
Har du nok ved og er avhengig av å fyre alt, inklusiv søppel, er vel firern det beste alternativet. Regner med du har feid pipa såpass mange ganger at du ser hva som avleires og renser deretter. Geniale ovner hvis man ikke trenger ta hensyn til vedbusjett eller ikke synes bruken går utover miljøet.

Varigheten bør ikke være noe problem, det er antagelig et av Jøtuls mestselgende produkter i 60-70 årene og finnes i 1000talls ennå. Blir gitt bort eller solgt rimelig på Finn, nær sagt hver dag. En hyttenabo har en slik, en emaljert sort sak, kan knapt se den er brukt, til tross for brukt som søppelforbrenner, bokstavelig talt, i en mannsalder. Pipa ser ut deretter.


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: RøilernFebruar 21, 2020, 18:54:11
Har du nok ved og er avhengig av å fyre alt, inklusiv søppel, er vel firern det beste alternativet. Regner med du har feid pipa såpass mange ganger at du ser hva som avleires og renser deretter. Geniale ovner hvis man ikke trenger ta hensyn til vedbusjett eller ikke synes bruken går utover miljøet.

Nå brenner vi ikke så mye søppel, men vi synes det er praktisk å kunne brenne opp småting som ellers må bæres avgårde.

Feieren har akkurat vært her og godkjent pipa, og vedbudsjettet er bare begrenset av bensin til motorsaga og innsatsvilje. 


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: SætersFebruar 23, 2020, 22:45:24
Da er jo saken biff. Det er uansett ikke vanskelig å få deler til den. ligger stadig gratis utgaver på Finn. Nå er det 5-6 til salg fra 500 kroner, så en gratis som så veldig fin ut i går.


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: JanVilApril 14, 2020, 23:40:03
byttet min Jøtul 4 med Dovre Bold 300. Betydelige reduksjon i bruk av ved ;)
Rør utstikk bak hadde samme høyde som Jøtul'en så det var bare å bytte uten ekstra tilpasninger.

Ovnen varmer tilsvarende Jøtul 4, men pass på at det er god trekk i hytta ellers soter glasset. Mulighet for frisklufttilkobling.

Kjøpt på Obs bygg på kampanje til ca. 8990,- ser at de har normalpris på 12-13000,-

https://coop.no/sortiment/obs-bygg/varme-og-ventilasjon/peisovner/dovre-bold-300?variantCode=134557



Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: OSApril 16, 2020, 07:56:52
Vi har en likedan ovn og kommer til å bytte.

Sjekk artikkelen nedenfor. Fra artikkelen "Disse tønneovnene er det største svineriet som noen gang er kommet på markedet."

https://www.gd.no/nyheter/kast-gamle-jotul-ovner/s/1-934610-5437663 (https://www.gd.no/nyheter/kast-gamle-jotul-ovner/s/1-934610-5437663)


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: frank2April 16, 2020, 11:45:33
Vi har en stor dansk Hwam ovn med stort glass og stålpipe, og er kjempefornøyd.
Varmer opp 60kvadrat stue med 4 m under taket fra 5-6 grader til 20 på noen timer.
Glasset soter bare litt hvis man er uheldig i starten, og det brennes uansett fort vekk, at det ikke kan fyres hardt med glassdør må være en myte.


Tittel: Sv: Ovn med futt
Skrevet av: SætersApril 28, 2020, 20:49:22
Vi har på forskjellige steder 4 forskjellige rentbrennende peisovner. Det som kjennetegner nyere ovner er jo erstatningen for ildfast stein, disse er laget av skamol e.l. Noen er enkle plater som kan skjæres og tilpasses fra standard handelsvare, men mange er formstøpt og tilpasset den enkelte modell og da forholdsvis kostbare. Det advares mot å fyre med briketter, papp, sponplater, eller annet som kan gi for høy temperatur, kanskje noe å tenke på hvis man bruker ovnen til å fyre med annet enn vanlig ved. Kun den eldste ovnen vår har enkle plater, de andre har spesialtilpassede plater.

Den desidert beste ovnen når det kommer til kapasitet er Jøtul 520, som tar over 40 cm vedkubber. Med kvadratisk form er det aldri problemer å legge inn kubber og den er meget praktisk og lettfyrt, har vinduer på 3 sider. Vi har også en lekker Morsø peisovn, men den er grunnet sin buede form ikke i nærheten av kapasiteten til Jøtulen.

Mange klager over vanskelig opptenning på rentbrennende, men bruker man ny fyringsteknikk, går det som en drøm. Vi er veldig fornøyd med disse ovnene.