www.ByggeHytte.no

Diskusjonsforum => Elektro & Belysning => Emne startet av: fatso83 på Desember 12, 2019, 12:23:09Tittel: Regulatorer og omformere man kan styre (skru av) over nett?
Skrevet av: fatso83Desember 12, 2019, 12:23:09
Min hovedutfordring med å ha en omformer til 220V på hytta er det konstante effekttrekket som kan ta knekken på store batteribanker vinterstid. Skulle man glemme å skru av omformeren når man drar er gode råd dyre - noe som er spesielt viktig når jeg leier ut hytta.

Finnes det noen gode løsninger for dette?

Vi pleier skru av hovedsikringen når vi drar fra hytta for å unngå at noe tapper batteriene, men om jeg skal ha noen fjernstyringsløsning må jeg vel nesten ha en forbrukskrets på ...  Ser for meg at en løsning
kan fjernstyre enten selve omformeren eller skru av selve kretsen den står på.


Tittel: Sv: Regulatorer og omformere man kan styre (skru av) over nett?
Skrevet av: ivanJensenDesember 12, 2019, 12:56:20
Har et start relæ til bil koblet på et GSM rele. Da kan jeg sende tekstmelding og skru på strømmen. GSM rele bruker litt strøm ~1 Watt så det går grei på vinteren også.
Har i tillegg et tidsstyrret rele som kun kopler strømmen til gsm releet fredager og lørdag formiddag. Dette går på batteri så lite trekk på batteri på hytten.
Årsaken til det kun er fredag og lørdag er at vi bruker det for ring hytten varm og det er på de tidspunktene at vi varmer opp hytten ute ifra.


Tittel: Sv: Regulatorer og omformere man kan styre (skru av) over nett?
Skrevet av: ThomasRDesember 12, 2019, 15:09:10
Det kommer jo an på hva slags inverter du har, men mange invertere (f eks fra Victron) kan slås av og på med et potensialfritt rele.

Jeg har et GSM rele fra Sikom som jeg kan fjernstarte og stoppe min Multiplus med.
Strømforbruket til dette releet er svært lavt. Gjennom dette har jeg også kontroll på batterispenning, og kan starte aggregat hvis ønskelig.

(Her finnes det mange slags løsninger, fra de enkleste on/off varianter og til mer avansert overvåkning slik Victron GX systemet gir)


Tittel: Sv: Regulatorer og omformere man kan styre (skru av) over nett?
Skrevet av: SkillenesDesember 15, 2019, 11:19:14
Bruker gsm remoten til Wallasen(sikom rele) for og starte og stoppe inverteren, mange invertere som har mulighet for å slå av/på med potensialfritt rele, Dette fungerer kjempebra samt at man som tidligere nevnt har mulighet å følge med på batterispenninga og temperatur hvis det skulle være av interesse.


Tittel: Sv: Regulatorer og omformere man kan styre (skru av) over nett?
Skrevet av: jkirkeboDesember 15, 2019, 11:55:31
Vi bruker samme løsning med GSM-styringen til Wallas (Sikom GSM 12A+). Den har to potensialfrie releer. Det ene er koblet slik at det slår av/på 53V DC (batterispenningen) til en PoE-switch samt 12V (via to små releer). Dette forsyner alt av internett-utstyr (LTE modem, router, 3xWifi aksesspunkt og 2 stk. kameraer). Det andre er koblet slik at det slår av/på remote-inngangen på en 800W Victron-inverter. Den er tilkoblet det 230V utstyret som kan være aktuelt å ha på når vi ikke er der, slik som kjøl/frys og varmestyringen. De 3 store 3kW inverterne slår vi av når vi ikke er der.

Så lenge intternett-utstyret er på kan jeg sjekke hvor mye strøm som er på batteriene, det går ca. 1kWh i døgnet om dette står på (drøye 40W kontinuerlig). Om det er lite sol, slår jeg det bare på i kortere perioder, om jeg f.eks vil sjekke kameraene. Dette skjer normalt bare i perioden fra midten av november og ut januar, resten av året står det alltid på.

230V står på stort sett kontinuerlig fra mars til ut september ihvertfall. Når jeg etterhvert får koblet på solvarmen må 230V være på for at den skal virke.