www.ByggeHytte.no

Diskusjonsforum => Elektro & Belysning => Emne startet av: Fjellgeita på Oktober 07, 2019, 21:24:54Tittel: Oppgradering av El-anlegg på "Strømløs" hytte.
Skrevet av: FjellgeitaOktober 07, 2019, 21:24:54
Hei!

Har i det små gått og tenkt litt på mulighetene og ønsket om å utvide teknikken på hytta. Har i lengre tid fulgt mange av trådene her inne, og er imponert over det mange har fått til. Tenkte å lage en liten tråd for å få litt innspill på valg av løsning nå som endringsbehovet mitt har begynt å trenge seg litt på.
Jeg kan i utgangspunktet rent teknisk, fint klare meg med å kjøre aggregat når jeg er på hytta, men det negative er jo utslipps/støy - problematikk, pluss masse transport av drivstoff. Har et ønske om å kunne kjøre mer via batteribank som i hovedsak er foret fra solceller, men som fint kan suppleres med aggregatkjøring når jeg er tilstede (autonomt ville vært fint).

Batteribanken bør overleve vinteren og de små strømtyvene, som vel alltid blir større enn man innledningsvis tror. Dette bør den klare uten alt for mye tilsyn og fortrinssvis fra sol, aggregat som nødløsning om jeg kan starte det remote via nett. Over tid håper jeg at det kanskje blir en liten "byggelogg" ut av dette.

Hva har jeg av utstyr idag ?
Gylling pwm 7A regulator
120W panel av ukjent fabrikat 10+ år gammelt
1x240A AGM FUTURA
Honda EU30is med fjernstart
Ovn på gass
Dometic kjøleskap på gass (støtter 230/12v)
Varmtvann på gass
Mascot 20A lader til batteribank (230V)
FORBRUKERE
Senkepumpe i brønn (230V Kjøres via aggregat ved bruk)
Wallas M40 (12V)
Lys - 20 stk blandet led/gløde (12V)
12V Vannpumpe
TV - ny led. 220V
Forsterker/dekoder/lading av duppedingser - 230V
Ventilator (12V)
Sikom (12V)
Gass-alarm (12V)

I utgangspunktet ønsker jeg å få kjøleskapet over på strøm istedet for gass. I utgangspunktet hadde jeg 2 batterier, som stod i paralell, men etter sterk svovellukt og svulmet batteri ble det ene fjernet. Har et ønske om å bytte ut det siste også, da jeg mistenker at det neppe har hatt gått av å stå i par med det andre som tok kvelden.
Inverter og fast 220V opplegg ser jeg for meg å gjennomføre litt lengre frem. Foreløpig kunne jeg tenke meg å oppgradere solpanel, regulator, batteri (mulighet for å ekspandere), fjernstyring av løsning, med fast oppkobling mot 4G.

Det vanskeligste synes jeg er batterier, men heller veldig mot Lithium-typen. Her synes valgene å enten være en reodor felgen for å få det rimelig, eller blakke seg om man ønsker en batteribank med garanti. Det er viktig for meg at løsningen er noe jeg får "godkjent", slik at forsikring dekker evt katastrofe.

I teorien kunne batteri stått i et eget lite aggregathus litt bort fra hytta, men tror jeg ønsker å ha lithium batteriene i et mer innevennlig klima pga lading bla.

Skanbatt har sine Lithium Heat batterier, disse ser i utgangspunktet fine ut for en vinterkald offgrid-hytte, men de er dyre.

Bygge selv med leaf-batterier, mye for penga, lite igjen på forsikringa. Krever svært stødig hånd ved montering.

Alternativ energi har sine ferdige pakker som flere her inne har brukt med hell. Ser ut til å ha bra pris/ytelses ratio.

Winston-celler fra Farco. Selvbygg/kjøpe ferdigbygd. Skal være bedre egnet til å takle kaldt klima pga Yttrium som er tilsatt i kjemien. Disse er heller ikke billige, men det gis 5 års garanti.
4 X https://www.farco.no/batterier/selvbygg/winston-battericeller/wb-lyp200aha for 12V, eller 8 for 24V kunne være en mulighet. Er det verdt prisen når behovet for f.eks en Rec BMS også melder seg ?

Med Lithium har jeg forstått at jeg i teorien senere kan utvide batteribanken med "like" celler, dette anbefales ikke med AGM. I teorien betyr det at jeg kan begynne med et 12V batteri og evt bygge videre til 24/48 om ønskelig. Størrelsen kommer vel i stor grad an på forbruket og villigheten til å kjøre aggregat.

På vinter ser jeg for meg at jeg vil ha på Venus GX, 4g router, sikom/wallas, netatmo/webcam.

Utstyrsfronten, her er jeg rimelig sikker på at jeg vil ha mye Victron.
Regulator smartsolar (150/60)
Inverter (Venter nok til neste vår)
Venus GX
Rec BMS (Ikke aktuelt ved Lithium Heat?)

Paneler :
3, 6 eller 9 koblet med 3 og 3 i serie.
Sorte panel 300-350W

I teorien kan jeg fint starte med 3 paneler, og senere utvide med flere strenger, på samme måte som at batteribanken kan utvides over tid til å matche økningen i tilgjengelig strøm, for å spre kostnaden litt mer utover om det skulle være nødvendig å justere på noe senere.

Håper at det er noen av dere som kan komme med evt innspill eller avklarende spørsmål på noe jeg har oversett :)


Tittel: Sv: Oppgradering av El-anlegg på "Strømløs" hytte.
Skrevet av: FjellgeitaOktober 29, 2019, 17:21:20
Endte til slutt opp med et oppsett bestående av følgende :

Victron Multiplus II Gx 3000 (innebygd Venus GX)
Victron 250/70 MPPT
Victron Lynx DC distributor
Victron 48/12 DC converter
14kwh Lithiumbank med Rec BMS
6 x 350W monopanel
12V sikringsskap for 12V kurser

Så langt ser dette ut til å fungere svært bra.

Gjenstår å få koblet opp 230V ut i hytta fra inverter, men her må det elektriker til så antakelig rekker jeg ikke dette før vinteren.

Venter på kontroller fra Generator-line, slik at jeg kan få autochoke og autostart av Honda EU30is fra victron.


Tittel: Sv: Oppgradering av El-anlegg på "Strømløs" hytte.
Skrevet av: etsvendsOktober 29, 2019, 18:35:13
Hvordan batterier er det da snakk om.
Du bør bytte kjøleskap foresten. Gasskjøleskap bruker sjukt mye strøm når de går på strøm.


Tittel: Sv: Oppgradering av El-anlegg på "Strømløs" hytte.
Skrevet av: FjellgeitaOktober 29, 2019, 20:38:44
Hei,

Batteripakken er levert av farco, bygget av elbil-celler. Ferdig montert i metallkabinett med rec-bms innebygget samt shunt, tempføler, sikring og kontaktor. Meget pen løsning.

Var usikker på om jeg skulle bytte kjøleskapet til en mer energigjerrig variant, må sjekke nærmere eksakt hvor mye det drar vs et vanlig 230V (AA / AAA).

Vurderer også et bytte fra gasskomfyr til elektrisk komfyr på sikt.

Brønnpumpen er det jeg er mest usikker på da aggregatet idag ikke klarer å starte denne uten litt "av og på" lek med startbryteren. Det er vel startstrømmen som aggregatet her ikke takler, men mulig at dette burde fungert bedre om jeg kunne bruke victron-inverteren, med aggregatet som "power-assist".

Fortsatt litt igjen å utforske før jeg kan si jeg er helt i mål slik jeg ønsker å ha det, men veldig godt å få byttet ut det 20år gamle anlegget som stod der fra før :)