www.ByggeHytte.no

Diskusjonsforum => Eksteriør, Tak, Ytterkledning og maling (Ute) => Emne startet av: Kenneth på August 22, 2008, 14:08:09Tittel: Grunning og maling
Skrevet av: KennethAugust 22, 2008, 14:08:09
Hei, jeg er ny her og lurer på følgende!

Min mor kjøpte hytte tidligere i år, før sommeren engang. Hytten ligger i Larvik Kommune ved Åsrumvannet. Hyttetomten er ikke vår, men vi leier den av en hyggelig grunneier. På denne tomten står det en liten hytte, et anneks og en redskapsbod/utedo.

Hytten er rødmalt. Usikker på om den er tryggimpregnert, men det tviler jeg på. Det er uvisst når hytten ble bygget, men vi regner med at den ble bygget et sted før eller etter krigen. Mest sannsynlig etter. Hvordan kan man finne ut om hytten er tryggimpregnert? Eller er det kanskje lite relevant når den er behandlet?
I år skal vi vaske, grunne og male vinduene, døren og vindskiene. Er det noe mer som vi bør behandle som er spesielt utsatt for været? Hva bør vi grunne vinduene, døren og vindskiene med? Jeg har lest mye positivt om Visir Grunning
- dør og vindu, og jeg har lest at man kan bruke Visir Grunning - dør og vindu til å grunne vegg (kledning), både tidligere malt og ny. Hva mener dere?

Annekset ble ferdig bygget sommeren 2007. Det er tryggimpregnerte kledning, men jeg regner med at alt det andre også er det. Men denne er ikke grunnet etter hva jeg kan se. Og man bør påføre grunning 2-3 uker etter at bygget er ferdig, så vi bør jo egentlig grunne det før vinteren kommer, men det blir det ikke tid til er jeg redd. Men det tåler vel å stå til neste sommer? For det er jo tryggimpregnert. Vi må uansett børste vekk løse trefibre før vi kan påføre grunning, så vi rekker ikke å både grunne og male. Så jeg håper det går bra å vente til neste år.
Vi skal derimot grunne og male vinduer, vindskier og dører før vinteren kommer. Til det tenkte jeg å bruke Visir Grunning - dør og vindu.

Redskapsboden/utedoen er jeg ikke sikker på når ble bygget, men jeg tror den ble bygget når hytten ble bygget. Den er rødmalt med hvite lister som på hytten. Den ser jeg for meg skal igjennom samme behandling som hytten og annekset.

Kledningen på hytten, annekset og redskapsboden/utedoen skal grunnes og males neste år tenker jeg.

Så det er vinduer, vindskier og dører som skal vaskes, grunnes og males før vinteren.

Anbefaler dere oss å bruke Visir Grunning - dør og vindu til dette arbeidet? Eller noe annet?

Når vi skal male, så lurer jeg på om Drygolin Vindusmaling eller Demidekk Optimal Vindu er et godt kjøp?

En annen ting vi bør huske på er å kjøpe grunning og maling fra samme produsent, stemmer ikke det? Da går det kanskje ikke å kjøpe Demidekk Optimal Vindu og bruke det utenpå visir grunning - dør og vindu? For førstnevnte er vel ikke maling fra jotun? Vet ikke dette, så flott om dere kan veilede meg/oss, slik at vi kjøper riktig grunning og maling. :)

Er glad for all hjelp! Svar ønskes snarest, da vi kanskje skal handle grunning og maling denne helgen.

Hilsen Kenneth


Tittel: Sv: Grunning og maling
Skrevet av: JoNNyAugust 27, 2008, 22:41:14
Her var det mye, Puh :D

Har ikke all verdens erfaring med maling men har fått høre fra forskjellige sikre hold at Visir er et godt grunnlag uansett.
Trykkimpregnerte materialer bør IKKE stå ubehandlet et år og du bør derfor gjøre noe med det allerede i år. Det jeg har fått opplyst er at det får "tørke" i noen uker/par måneder, og da behandles med Visir og deretter maling (i mitt tilfelle)
Om dette blir stående over vinteren medfører det masse unødvendig arbeid, og arbeid har vi da nok av fra før  ;)


Tittel: Sv: Grunning og maling
Skrevet av: KennethSeptember 02, 2008, 21:53:14
Takk for svar! :)

Vi kjøpte visir oljegrunning pigmentert og drygolin vindus- dørmaling. Jeg er veldig fornøyd til nå!

Hva slags unødvendig arbeid medfører det hvis kledningen står ubehandlet gjennom kommende vinter? Den har stått og klart seg fint gjennom fjorårets vinter.. ;)

Vi prioriterer å behandle de mest utsatte stedene som vinduer, dører og vindskier + lister. Selve kledningen venter vi med til neste år tenker jeg. Kommer an på hva jeg får til svar her da... :-\


Tittel: Sv: Grunning og maling
Skrevet av: KennethSeptember 09, 2008, 15:49:37
Nå veggen er malt eller skal males, MÅ man senere skrape av ALL maling ned til bart treverk, slik at treverket får puste? Eller er det kun der malingen "flasser" av og sitter dårlig at det er nødvendig å skifte ut senere i livet?

Vi har skrapet av en del maling rundt et vindu, men det sitter så godt fast enkelte steder at jeg har blitt nødt til å bruke hoggjern/huggjern og hammer for å få løs malingen (minst 5-6 forskjellige farger som er brukt opp gjennom, med flere lag), og det er ikke spesielt lurt har jeg erfart, for det blir en del stygge merker. Så jeg lurer på om det finnes andre mer skånsomme måter å få av malingen på? malingsskrape er prøvd.
Jeg mener jeg forresten leste et sted at man bør skrape/hogge vekk litt av selve treverket også, så sant det har antydninger til å bli råttent, men det blir jo dype og stygge merker i vinduskarmen, så hvorfor blir det i så fall anbefalet? Hvis det er en sann påstand da... :-\


Tittel: Sv: Grunning og maling
Skrevet av: Kaptein KnutsenOktober 05, 2008, 22:00:21
Du treng ikkje skrape av all maling, kun den som er laus. Treverket "pustar" gjennom baksida av panelet som ikkje er malt.  Malinga er beskyttelsen mot regn og sol.

For å fjerne maling som sitter veldig fast kan du bruke ein kjemisk malingsfjernar som du smører på og lar virke. Denne løyser opp malinga slik at du lett kan skrape den av.

Du treng ikkje skrape vekk treverket og. Dersom malinga sit på det er det ikkje rottent.  Dersom det er noko som er rottent må du enten bytte ut dette, eller pusse/høvle vekk dette for så å behandle det med grunning/maling.